Jó filmek, zenék, bármi...

Ingerküszöböm

Ingerküszöböm

Három remek sorozat a nyári estékre

2019. július 13. - ingerküszöböm

Ha éppen nem tudsz a strandra menni, mert nem jó az idő, vagy ha száz ágra süt a nap, és nem akarsz kimozdulni, akkor jól jöhet pár sorozat, ami mellett különleges izgalmakat és érzéseket élhetsz át.

Számomra egyértelmű, hogy a televíziózás csúcsának számító sorozatok a 2000-es éveben indultak. Ebből a korszakból szeretnék három olyan sorozatot ajánlani, amik még a hetente kijövő sorozatok előtti korszakban születtek, és olyan egyedi hangulatot hoznak, amiket szerintem már egyik sorozat sem tud pótolni.

24

A három sorozatból a 24 kezdődött legkorábban, Amerikában 2001. novemberében mutatták be. Az akciófilm igencsak jó időzítésű volt, hiszen a 9/11-es események után mutatták be, amikor a világ talán először szembesült globális szinten a terrorizmussal. A sorozat kilenc évada alatt végig a terrorizmus elleni harcról szól. Sajátossága, hogy egy-egy évad 24 óra, tehát egy nap eseményeit mutatja be. Kivétel a kilencedik évad, ami csak egy fél nap eseményeit mutatja be. Szinte biztosan kijelenthetem, hogy az összes évad minden része 100%-on pörög, egy pillanatnyi hullámvölgy sincsen a történetekben. Fordulatos, kiszámíthatatlan események folyamata minden egyes évad. A korai évadok persze ma már kicsit ódivatúnak tűnhetnek, de ezekért kárpótolnak az akciójelenetek és a történetvezetés.

3196027891_527c8f1c56_o.jpgforrás: flickr.com

Természetesen a sorozat nem hibátlan, hiszen a főszereplő, Kiefer Sutherland elpusztíthatatlansága már-már Chuck Norrist idézi, és a terrorizmus szintje (hála istennek) sokszor eléggé elrugaszkodik a valóságtól, de a sorozat mégis hiteles és szerethető. Nem igazán arról szól a sorozat, hogy kedvenc szereplőket választunk benne, nincsenek „best of” jelenetek, hanem a cselekmény az, ami lehengerlő, akár 17 év távlatából is. Vannak gyengébb évadok, de mellékszálaival minden évad tartogat fontos történéseket és izgalmakat. Természetesen csak minimum ötösével fogyaszthatók a részek…

Műfaj: akció, krimi, dráma

Kinek fog tetszeni: összeesküvés-elméletek kedvelőinek, akciófilm rajongóknak

Évadok száma: 9

Részek száma: 204 (kb. 45 perc) + egy évadok közötti átvezető film

Elérhetőség: megtalálod… 

 

Lost

A 2004. szeptemberében bemutatott Lost olyat adott a televíziózásnak, amit talán azóta sem sikerült másnak felülmúlni. A sorozat kiváló keveréke az izgalomnak, a kalandnak, a romantikának és a tudományos fantasztikumnak. Rendkívül jól megválasztott karakterekkel találkozhatunk, akik hat év alatt folyamatosan bontakoznak ki szemünk előtt. A történet (ki ne ismerné..) egy szigeten rekedt csoport túlélését mutatja be, valamint az azt megelőző életutakat. A szereplőket a sors szólítja egymás mellé a sorozat elején lezuhanó reülőgépre, de mint minden más a Lostban, a végére már ez sem olyan egyértelmű. A Lost fő cselekményei több szálon futnak, de ezek mellett minden egyes rész egy külön történettel is megismertet minket a szereplők szigeten kívüli életéből. Ebben a sorozatban már bizony, lehet kedvenceket válogatni, többen is hajlamosak az ember szívéhez nőni.

4387916028_7d985ca690_o.jpgforrás: flickr.com

A sorozatot rengeteg kritika illette, és sokak szemében kifejezetten szálka a történet, de aki nem a hibákat keresi, hanem egy szokatlan kalandot akar átélni, annak tetszeni fog a sorozat. Az első évad nézése közben el sem tudod képzelni, hogy milyen fordulatokat, szálakat tartogat a történet (ezt a készítők sem tudták még ekkor). Bár a sorozat utolsó évada már meglehetősen erőltetett történetvezetést mutat, mégis érdemes kitartani a mellékszál fejlődése miatt, ami elvezet a televíziózás történetének egyik legvitatottabb befejezéséhez. Lehet szeretni, lehet utálni, de szerintem nehéz dolga volt a készítőknek azzal, hogy hogyan is lehetne lezárni egy ilyen gigantikus történetet. A sorozat képi világa és hangulata mellett zenéje miatt is említésre méltó és maradandó.

Műfaj: kaland, akció, romantikus, dráma, sci-fi

Kinek fog tetszeni: akik át tudják magukat adni egy misztikus történetnek

Évadok száma: 6

Részek száma: 121 (40-50 perc)

Elérhetőség: megtalálod…

 

Dexter

A három sorozat közül a Dexter mutatkozott be legkésőbb, 2006. októberében. Címszereplője egy nagyon furcsa férfi, a törvényszéki vérnyom-elemző, aki polgári munkája mellett sorozatgyilkosként éli életét. Aki nem látta a sorozatot, máris felhőkölhet, hogy miért nézzen az ember egy sorozatgyilkost, de Dexter egy afféle igazságtevő, aki azokat teszi el láb alól, akik a törvénykezés útvesztőiben nem nyerik el méltó büntetésüket. A történet nyolc évada egy külön fő vonalon halad, de természetesen az évek során a szereplők fejlődése és története is szemünk elé kerül. Emellett minden egyes rész egy külön kis plusz történettel szolgál.

2857586879_b861c2b205_o.jpgforrás: flickr.com

A sorozat igen magával ragadó. Nem a folyamatos akció, hanem a szereplők és a köztük lévő kapcsolatok azok, amik az ember szívébe zárják a sorozatot. A sorozat sikeréhez a főszereplő Michael C. Hall teszi hozzá a legtöbbet, akit más kiváló karakterek és színészek egészítenek ki. Dexter gyerekkora, családi élete nyitott könyv lesz a sorozat végére, miközben garantált izgalom biztosítja a sorozat dinamikáját. Sajnos a sorozat nem büszkélkedhet a legjobb befejezéssel, amiben én naivan egyetlen pozitívumot látok… na de nem spoilerezem el. Bár tisztelem és szeretem Haás Vander Péter szinkronjait, ezt a sorozatot mégis angolul javaslom megtekintésre. A sorozat zenéje magával ragadó, remekül társul a képi világhoz és a cselekményhez.

Műfaj: krimi, dráma, romantika, fekete humor, akció

Kinek fog tetszeni: akinek vannak érzései...

Évadok száma: 8

Részek száma: 96 (45-60 perc)

Elérhetőség: a cikk írásakor HBO GO

 

A fenti sorozatok nálam évek óta folyamatosan pörögnek. Nem igazán találtam azóta sem olyat, ami pótolhatná, vagy összességében felérhetne ezekkel a sorozatokkal. Valahogy azzal szemebsülök, hogy a legtöbb sorozat azóta vagy túl sok, vagy túl kevés. Bár ezek a sorozatok tartalmukban bevégeztettek, de mégis néha nehéz megérteni, hogy egy CSI hogy tudott 15 évadot megélni Derrick szerű egyszerűségükkel. Persze egyértelmű, hogy ezek a krimisorozatok nem ilyen mondanivalóval rendelkeznek.

Kommentben természetesen várom javaslataitokat más sorozatok megnézésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://stimulidoorstep.blog.hu/api/trackback/id/tr914945210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urancityhero 2019.08.16. 00:49:14

Nekem a legnagyobb kedvenc a Dexter. Minden ízében a valaha volt egyik legjobb sorozat. A Lost viszont egy hamisítatlan túlhype-olt baromság.
süti beállítások módosítása