Jó filmek, zenék, bármi...

Ingerküszöböm

Ingerküszöböm

A 90-es évek legjobb filmjei

2019. augusztus 14. - ingerküszöböm

A 90-es évek ikonikus filmekkel ajándékoztak meg minket. Több olyan alkotás is született, amik számomra csak később, akár csak felnőttként váltak igazi kedvenccé. Kétségtelen, hogy ha egy régebbi filmet van kedvem nézni, akkor biztos, hogy ebből az évtizedből választok. Igyekeztem a legjobbakat kategóriákra bontani, amik között persze lehetne átfedés, de a cél inkább az volt, hogy minél több remekművet felsorolhassak. Jöjjön tehát 27+2 alkotás, amit bármikor szívesen újranézek. 

 

Akció

1. hely: Die Hard 3. Az élet mindig drága (1995.)

dh.jpg

Az egyik legnehezebb kategória, hiszen talán ez a műfaj volt a legerősebb a kilencvenes években. A Die Hard sorozat első három része gyakorlatilag az akciófilmek alapműveinek számíthatnak, és bár sokaknak az első rész az etalon, nekem a harmadik rész az, amit tényleg századik alkalommal is szívesen megnézek. A sztori és a karakterek már tényleg kiforrott, kilencvenesévekbeli rosszarcok. A filmet az első percétől az utolsóig átjárja az akció, az izgalom. Semmi sallang, mindössze félpercnyi romantika jut csak a végére, ezt leszámítva csak pörög és pörög. Bruce Willis pályájának egyik csúcspontja ez a szerep és ez a rész, de Jeremy Irons mellett sem mehetünk el. Az effektek nem nyomják agyon a párbeszédeket, klasszikus autós üldőzések, minden, amit a műfaj megkíván. Nincs morális gondolkodnivaló, csak szórakozás. Szinkron: 5*

2. hely: Die Hard 2. Még drágább az életed (1990.)

A repülőtér remek helyszín a kalamajkához, non-stop akció, mindig egy újabb csavar a történetben, jó dumák.

3. hely: Holtpont (1991.)

Patrick Swayze mindent jóvá tett ezzel a filmmel, amit korábban ártott a férfiaknak.

 

Sci-fi

1. hely: Mátrix (1999.)

matr.jpg

Nagy volt a dilemma, hogy a Terminator 2. vagy a Mátrix volt-e rám nagyobb hatással, és bár gyerekként biztos, hogy sokkal jobban rajongtam Arnie-ért, 20-30 év távlatából már a Mátrix adta a maradandóbb élményt. A kilencvenes években még aktív mozilátogató és filmnéző voltam, de a Mátrix olyat adott, amit korábban semmi, és talán azóta sem. Noha láttam a bemutatóját a film előtt, de nem voltak különösebb elvárásaim a filmet illetően. Amikor viszont megnéztem, csaknem a beleragadtam a székbe. Nem szoktam a filmek után a pajtikkal nagyokat sztorizgatni, meg kivesézni a remekműveket, de ez olyan volt, amiről beszélni KELLETT! Az effektek már lerágott csontnak számítanak, de akkor igencsak odavágtak. A történet, a színészek, az a furcsa zöld szín, a melankólia, a zene, Neo, Trinity- WOW! Imádtam minden egyes jelenetét, és a filmletöltések hajnalán rongyosra néztem a 2CD-s angol nyelvű kiadást, aztán az egész film szövegét pedig leírtam egy füzetbe…

2. hely: Terminator 2. (1991.)

Az első komolyabbnak számító filmes trükkök, remek akciójelenetek, igazi adrenalinbomba a 90-es évek elején, na és persze a You Could Be Mine.

3. hely: Az ötödik elem (1997.)

Szenzációs univerzum, európai megközelítés, első osztályú zene, bevállalósan bugyuta – imádni való.

 

Krimi

1. hely: Szemtől szemben (1995.)

heat.jpg

Amikor a film kijött, nem igazán foglalkoztam vele, de az ezredforduló után nagyon beleszerettem ebbe a filmbe. Különleges hangulatú, már-már a túl lassú film határait súrolja, de mégis kellemesen, néha viszont nyomasztóan szórakoztató. A nagy páros De Niro és Pacino játékáról már sokan zengtek ódákat, de én mindenki másról is csak elismerően tudok beszélni a filmben: Ashley Judd, Tom Sizemore, Danny Trejo, Val Kilmer, John Voight, és mindenki más is a lehető legtöbbet hozta ki magából, hogy egy hiteles filmet kaphassunk. A klasszikus „nem is tudom, kinek szurkoljak” esete a film, de talán mindenki számára kielégítő a film befejezése. A zene mellett sem mehetünk el, hiszen Terje Rypdal, vagy akár Moby kiváló választás voltak a képi világ mellé.

2. hely: Casino (1995.)

Pörgős, aljas, epikus, szenzációs dinamika, kiváló kellékek és képvilág, szórakoztató három órányi történelem.

3. hely: Célkeresztben (1993.)

Clint Eastwood és John Malkovich jutalomjátéka.

 

Sötét (humor vagy noir)

1. A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső (1998.)

lock.jpg

Szerencse, hogy a Blöff már 2000-ben jött ki, mert nehezebb lenne a választás, de így jöhet a Baltásék története az első helyre. Ehhez is kellett idő, míg elfoglalta szívemben a helyét a film, de bizonyára meg kell érni hozzá. Kínosan európai, nevetségesen angol, családiasan röhejes. A szinkron csillagos ötös, bár angolul nézve is szenzációs élmény. Bolond karakterek, lehetetlen helyzetek és minden porcikájában szórakoztató mű szerény képi világgal, a pályája elején lévő Statham és Vinnie Jones. Mindenki rohadt rossz arc a filmben, reméljük azért nem ilyen sötét hely ez a London…

2. hely: Trainspotting (1996.)

Choose life – naná! Kit ne ejtett volna rabul a skót srácok balekoskodása, a király zene és Ewan McGregor?

3. hely: Gattaca (1997.)

Egész más fajta sötétség, az igazi noir, szomorú és nyomasztó történettel, mégis reménnyel tölt meg és elrepít.

 

Romantikus

1. hely: Notting Hill (1999.)

notting.jpg

Szintén egy darab, amit vetítésekor messze elkerültem, de az idő igencsak megszépítette, és bármikor szívesen megnézem, ha adják. Kedves angol karakterek, a szokásos lehetetlen történet, bénázás, Stohl Buci klasszikusan jó szinkronja. Az a tipikus „de lennék ebben a baráti társaságban” feeling.

2. hely: Titanic (1997.)

Giccses, de magával ragadó mesés, kikerülhetetlen klasszikus.

3. hely: Micsoda nő (1990.)

Óriási love story a 90-es évek elején, jó popzenével, kellemesen tocsogós történettel.

 

Thriller

1. hely: Hetedik (1995.)

seven.jpg

A film, amit kiadásakor eszem ágában nem volt megnézni, azt sem tudtam, ki az a Brad Pitt, de azt tudtam, hogy a csajok mind odavannak érte. Pár év múlva viszont elkerülhetetlen volt a film megnézése, amit persze azóta rengetegszer megismételtem. Az első igazi „fordulat a film végén” esete (na jó, Keyser Soze a Közönséges bűnözőkben már egyet villantott pár hónappal korábban), amitől leesik az állunk, és nem tudunk napirendre térni. Máig is borzongató, kegyetlen, gusztustalan, mocskos, és mégis emberi. Blaskó Péter szinkronja John Doe-ként pedig gyakorlatilag a magyar szinkron egyik mérföldköve (NYOMOZÓ ÚR!!!)

2. hely: Twin Peaks – Tűz, jöjj velem (1992.)

Legfőbb erénye, hogy életben tartotta a Twin Peaks ethoszt, de amúgy kínosan nyomasztó és mélységesen szomorú.

3. hely: Arlington Road (1999.)

Spoiler nélkül nincs értelme méltatni…

 

Vígjáték

1. hely: Keresd a nőt! (1998.)

amry.png

A kilencvenes években futottak be a Jim Carrey, Adam Sandler, Ben Stiller fémjelezte „nem illik szeretni” karakterek és fingós poénos filmek, de nekem ezekkel semmi gondom nem volt, és nincs is a mai napig. Mindegyiktől megvan a kedvencem, de a választás most Mary történetére esett. Imádtam a zenéjét, Ted bénaságát, Matt Dillont, az olcsó poénokat. A Farelly-testvérek egyik legszebb gyöngyszeme. Szafaládé!

2. hely: Dumb és Dumber (1994.)

Újabb Farelly remek, még trágyább poénokkal, a korszak egyik legprimitívebben legszórakoztatóbbja.

3. hely: Amerikai pite (1999.)

A tini-vígjátékok Szent Grálja, a buli életérzés alapköve. Kedves szereplők, bájos romantika.

 

Dráma

1. hely: Amerikai szépség (1999.)

beauty.jpg

Akár lehetne a kategória neve az „Oscar-díjasok” is. Nagyon fel kellett nőnöm ahhoz, hogy ezt a filmet meg tudjam szeretni. Érteni értettem, de szeretni ezt a filmet csak felnőttként lehet igazán szerintem. Egy bugyuta agymenés az egész, kevés realitással, de mégis egy olyan reményt adó utazás, amit kevés filmtől lehet megkapni. A nyomorúságos családi tragédiát egy olyan pozitív köntösben adja el a film, hogy gyakorlatilag az sem baj, (SPOILER…………………) hogy a film vége nem igazán happy end. Máté Gábor szinkronja ikonikus, eladja a történetet.

2. hely: Forrest Gump (1994.)

Imádni való figura, utazás az amerikai történelemben, grandiózus jelenetek, zenetörténelem, mégis sok szomorú jelenet.

3. hely: Schindler listája (1993.)

Drámai, siratós film, azt hiszem, ehhez nem is lehet többet fűzni.

 

Rajzfilm:

1. hely: Toy Story (1995.)

toy.jpg

Nem igazán volt a mesenézős korszakom a 90-es évek, hiszen tinikorom legszebb évei voltak, a Toy Story-t is már harmincadik születésnapom után láttam. Nehéz is volt ezért persze győztest (sőt, indulót) találni ebben a műfajban, de a Toy Story és folytatásai azon ritka művek, amik előtt megemelem a kalapom. Mesés, de mégis hiteles, álmodoztat, nevel, szórakoztat.

2. hely: South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999.)

Na ez egy olyan rajzfilm, amit tényleg a kiadásakor volt szerencsém látni és szeretni. Persze egy égbekiáltó marhaság.

3. hely: Z, a hangya (1998.)

Ez nem az „Egy bogár élete”.

 

Zene

Ebben a kategóriában nem maga a film az, ami baromi menő, hanem a film betétdalai:

1. hely: Facérok (1992.)

A grunge zene kultikus filmje olyan remek előadók aláfestésével, mint Chris Cornell, a Pearl Jam, a Mother Love Bone, az Alice in Chains, a Soundgarden, a Smashing Pumpinks. Ááá, már indítom is a neten. A film limonádé.

2. hely: Az ítélet éjszakája (1993.)

A metálosok és rapperek kollaborációja a film zenéje, csupa hajlerakós párosítással: Faith No More és a Boo-Yaa T.R.I.B.E., Cypress Hill & Sonic Youth, House of Pain & Helmet, Slayer & ICE-T, Biohazard & Onyx, stb. A film persze borzalom.

3. hely: Mátrix (1999.)

A fenti filmeknél több esetben már méltattam a zenét, ezek közül legyen a Mátrix az egyetlen duplázó. Deftones, Prodigy, Rage Against the Machine, Rob Zombie, Rammstein – az ezredforduló legjava, sokaknak karrierjük csúcspontjának vége J

A bejegyzés trackback címe:

https://stimulidoorstep.blog.hu/api/trackback/id/tr9215006940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ingerküszöböm 2019.08.15. 19:00:09

@Antilles: Jogos :) De a Kevin Smith életmű legjobb darabjai számomra a trágárabb filmek, már ebből az évezredből.

megvagyhadnagy 2019.08.15. 19:23:47

Tudom ezerszer lerágott csont, de a háborús filmekből is jöhetett volna egy hármas lista. Amúgy teljesen jó válogatás, kb mindenkinek ez jutott volna az eszébe. Vìgjátéknál nálam dobogós a Stallone féle Oscar.

asvader 2019.08.15. 19:26:20

Facérok és a kedvenc PJ nótám :) (State of love)

nemecsekerno_007 2019.08.15. 19:30:24

Összeomlás (1993 – Falling Down)

"Reggelizni szeretnék." :)

ingerküszöböm 2019.08.15. 19:30:40

@megvagyhadnagy: Teljesen igazad van, de sajnos a blog személyessége miatt hiteltelen lett volna egy ilyen kategória tőlem, mert sajnos szégyen, de nem tudom magaménak érezni a háborús filmeket. Bocsi.

Udo von Schmetterling 2019.08.15. 19:42:05

Nem rosszak.
Bár nekem akcióban a '90-es éveket a Holló nyeri.
És zenében is zseniális volt...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.15. 20:03:32

A Hetedik megérdemelt volna egy Oscart a forgatókönyvéért..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.15. 20:06:11

"Twin Peaks – Tűz, jöjj velem"

Az elejét szeretem, amikor Desmond ügynök belemászik a nagy arcú sheriffhelyettes képébe..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.15. 20:07:18

A három film közül egyik sem igazán scfi, amit betett a szerző a kategóriába, legalább egy kalandfilm, a Mátrix inkább akciófilm, a T2 is inkább akciófilm, de némi dráma is van benne.

A krimi hármasa közül is legalább kettő dráma és inkább gengszterfilm lenne a helyes meghatároznás, mert a krimi azért az egészen más jellegű.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.08.15. 20:07:56

Tény, hogy ha jó filmet akarok nézni, akkor a '90-es évekből választok magam is, de ide most bekerült pár számomra tejlesen érdektelen film és "színész" is. Érdemes lett volna európai filmeket is betenni (az 5. elemen kívül), itt is gyártanak nagyon jó filmeket, nem csak hálivúd létezik ám. ;)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.08.15. 20:15:32

A magyarok közül a Sose halunk meg, Turné, Csapd le csacsi..

2019.08.15. 20:43:43

Sose halunk meg...
Annó moziban láttam, kis túlzással könnyesre nevettük magunkat Petyával.
Pár éve újranéztem. Bár ne tettem volna. Kínosan éreztem magam, annyira nagyon meg akarta mutatni Koltai, amit meg akart mutatni, olyan-de-olyan nagyon, hogy szinte hallottam is a nyögéseket. Talán csak én lettem vénember, talán sosem volt jó film a Sose halunk meg, mindenesetre tanulságos volt újra megnézni.
A Turné és a Csapd le csacsi tényleg jók.

axolotl77 2019.08.15. 20:55:41

Arlington road kimaradt. Eddig. Köszi a tippet.

Keenan 2019.08.15. 20:58:33

thriller: 8 mm (1999), rögtön a He7edik után! ugyanolyan fajsúlyos darab, mint az, csak kevésbé zajos sikerekkel (sőt, eléggé alul-értékelt film szerintem), de Cage-dzsel, legjobb formájában, Joaquin Phoenix-szel, James Gandolfini-vel, stb., simán veri a Twin Peaks-et és az Arlington Road-ot (bár azok sem rosszak)

yerico1 2019.08.15. 21:11:10

Csupasz Pisztoly 2 1/2 azért a felsoroltaknál ezerszer jobb vígjáték. Amerikai pite... hehe. Nagy Durranás 1991, Nagy durranás 2 1993. Bármelyik 5 percében több a humor, mint az Amerikai Pite 1 órájában.

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:15:36

@molnibalage: Hát, szerintem a két film bőven belefér a sci-fibe. Persze ha neked a keményvonalas Űrodüsszeia a sci-fi, attól tényleg messze vannak.
A kategóriákkal kapcsolatban az elején igyekeztem tisztázni az okokat.

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:18:21

@yerico1: Szuper, legyen minél több vélemény, így van rendjén. A Nagy durranás tényleg jó volt, de nekem ennyi idő után már ezek nem olyan viccesek, főleg a Csupasz. Bár az 80-as évek, de pl. egy Rendőrakadémiába már belekapcsolni sem szívesen... Pite a műfaj miatt érdemel egy helyet (tini-buli-rom-disznó-vígjáték)

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:19:22

@Keenan: Nagyon szerettem volna "szeretni" a 8mm-t, de a "gyilokpornó" szó nekem valahogy röhejessé tette az egészet. :)

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:21:17

@Fotósképző: eskü a végén jutott eszembe egy "nem angolszász" kategória, de mivel addigra már az Ötödik elemnek "meg volt a helye", nem akartam variálni. Arra nekem a Taxi is simán ráfért volna, és bármennyire ciki, a Miniszter félrelép is.

különvélemény 2019.08.15. 21:27:31

Godfellas
The Shawshank Redemption
The Usual Suspects
Pulp Fiction
Léon
Fight Club
Saving Private Ryan
The Silence of the Lambs
...

Nehéz dolog toplistázni.

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:34:42

@különvélemény: Így van, szinte lehetetlen, és persze mindenkinek más. Kíváncsi vagyok, a kommentek végére hány különböző filmcím lesz a lapon.
Ezért is írtam, hogy jó évtized volt!

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:36:14

@Tesztelo.hu: Amikor kijött, ez volt a legkomolyabb "fordulatos" film, ezért óriási érdem, de pont 1-2 hete néztem meg, és sajnos már semmilyen élményt nem tudott nyújtani. :(

SzocsO 2019.08.15. 21:36:18

Desperado, Godfellas (ha már Casino...) Személyes kedvencem dráma kategóriában a Sült zöld paradicsom... című, Goldeneye (nekem bejött), Négy esküvő, egy temetés, Elbaltázott nászéjszaka, stb., blah, blah :) És azért ázsiai filmek között is van felhozatal, mondjuk azokból a japánokat jobban ismerem.

ingerküszöböm 2019.08.15. 21:38:00

@SzocsO: sosem lesz vége ennek a felsorolásnak :)

Peddi 2019.08.15. 21:39:56

A zene nem tudom mit takar de nalam csak a Hair.

arncht 2019.08.15. 21:46:33

A 90es evek ritka eros evtized volt filmes szempontbol... a matrix szvsz kifejezetten rondan oregedett. Anno nagy hatassal volt ram, most visszanezve eleg bugyutanak hat az egesz filozofia, nehez komolyan venni.

savrola 2019.08.15. 22:02:48

Jó néhányat már felsoroltak előttem, azokat nem ismételném, de azért maradt még: Reservoir dogs, a sokat szidott Keresztapa 3, a tudom, hogy elcsépelt Remény rabjai és a Halálsoron, meg hát Hatodik érzék, Fargo. Vígjátékokból nálam jobban bejön az Ace Ventura, mint a Csupasz pisztoly és a Nagy durranás stílusú paródia és direkt humor, de az Amerikai pitének helye van egy ilyen listán.

Csigataposó 2019.08.15. 22:22:50

Sci-fi-bol. A Sci tudomanyosat jelent. Tehat azok a mufaj magjai ahol ez megjelenik. Es egy felvetett problemat legalabb reszben tudomanyos elvek menten igyekszik korbejarni. Lasd Asimov vagy C Clark. Szoval Matrix vagy Terminator errosen hunyorogva meg ramondhato de az pl Star wars meg az Otodik Elem barmennyire is szorakoztato filmek sci-finek cimkezesuk hibas, bar sajnos hivatlaos es altalanos gyakorlat. Viszont az hogy az otodik elemet mondjuk akar romantikus akar akico akar vigjatek helyett itt van ugy hogy Gattacat szoritott at masik listara amely a 27 filmbol az egyetlen "rendes" sci-fi az igy fajo. Gyakorlatilag kategoriak meg a kategorianket 3 filmek beleroszakolasanak aldozata. Ha nem megy legyen itt ketto amot meg negy, vagy valasz mas filmeket van boven. Vagy csak rkdoket omlesztve.

kiskutyauto 2019.08.15. 22:41:03

Elképesztően primitív felületes reménytelenül szubjektív igénytelen lista ez, már bocs... Pedig csak egy csipet alázat kéne és szerénység, hogy ne kinyilatkoztass, mint egy főszent: márpedig ezek a legjobbak; hanem pl csak egy ártatlan SZERINTEM-et elé írni vagy hasonló... vagy urambocsá az "Én listám" vagy hasonló....

csakférfi 2019.08.15. 22:41:15

Utolsó cserkész....Amistad.....
Tényleg jó filmek jöttek ki akkor a '90-es években.
Végül is a Szemtől szembe nàlam a numero.
Hogy abban ki a rossz és a jó ? Mai napig megmosolyogtat ez a kérdőjel.
:)

liberalnazi dickheads 2019.08.15. 22:44:23

@ingerküszöböm: lehet hogy egy pacifista baloldali liberális unikornis vagy?

ingerküszöböm 2019.08.15. 22:45:26

@kiskutyauto: Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Várlak máskor is! :)
Szerintem a legtöbb blog a blogíró véleményét fejezi ki. Az első bekezdésemből kivehető szerintem, hogy ez az én véleményem, és nem az Intergalaktikus FIlmbirodalom Tanácsának kismanók által őrzött szentírása.

ingerküszöböm 2019.08.15. 22:46:37

@liberalnazi dickheads: ezen még nem gondolkodtam, de fogok rá időt szakítani. :)

Pöff 2019.08.15. 23:09:46

@Csigataposó: Hát mind a kettő fullra hozza a sci-fit nem csak hunyorogva...
Esetleg még a star trek filmek még.

A mátrix-nál nem volt és nem is lesz jobb sci-fi. és már 20 éves.
Ha most adnák ki most is a legjobb lenne.
Ha lesz folytatása bármilyen formában és minőségben garantált kassza robbantás lesz.
A sok szar 0 témás filmről a 1000-ig bőrt is húzzák, ebbe meg nem fér bele egy-két kiegészítő oldal ág történet se

-Adam- 2019.08.15. 23:39:15

Ízlések és pofonok...
Nem mind férne be kategóriájában a top 3-ba, de én a fenti listán kívül az alábbiakat tartom kiemelkedőnek az évtizedben:
12 majom
Alien 3
Apollo 13
Men in Black
Amerikai história X
Egy kosaras naplója
Halálsoron
Harcosok klubja
Aladdin (mármint a rajzfilm)
Oroszlánkirály
Toy Story 2 (szerintem jobb, mint az első)
Csak egy kis pánik
A remény rabjai
A bárányok hallgatnak
Bad Boys
Elemi ösztön (egy kamasz emlékei ;) )
Játsz/ma
Taxi
Vadászat a Vörös Októberre
Jurassic Park

RTG 2019.08.15. 23:42:29

hú , de nehéz ügy. nekem hiányzik a : Holló , az Utolsó cserkész , a Ponyvaregény, meg a Leon a profi . ha muszáj lenne, kitalálnám a megfelelő kategóriát is :-) . amúgy fasza, köszi.

DeMarco 2019.08.16. 00:17:51

Rettenthetetlen, Jumanji, de a legnagyobb kultúrális hatása a Jurassic Parknak volt.

Urancityhero 2019.08.16. 00:46:45

Remek kis válogatás. Nekem a Ponyvaregény és a Játsz/Ma hiányzik, és a 12 majom. Ja, és a Bárányok hallgatnak. A maga kis együgyüségével a Nyakunkon az életet is imádtam.

Urancityhero 2019.08.16. 00:47:36

@csakférfi: Talán a valaha volt legjobb krimi...

2019.08.16. 08:36:10

Nemtom írta-e már valaki, de a '91-es évek top filmzenéje (nekem) egyértelműen a Spawn.

2019.08.16. 08:48:34

@kiskutyauto: na, megjelent az ügyeletes megmondóhülye. Ez a lista teljesen korrekt, és nyilván szubjektív, hiszen nem a Révai lexikonban jelent meg, hanem egy blogon. Lehet vitázni az egyes filmek szerepeltetésével, de az, hogy gáz gyűjtés lenne, az biztos nem igaz, mert az évtized valóban jelentős filmjei szerepelnek rajta. De akkor lássuk a te verziódat, hátha nagyon meglepődünk.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.08.16. 08:55:56

Kellene egy ilyen lista 2000, 2010, 2020-as évekből is.
Mert jó filmeket ezekből nem tudok :(

2019.08.16. 08:59:10

@wmiki: azt tudtad, hogy filmek vetítése nem varázslat, hanem a tudományon alapul? Minek nézel filmeket akkor, inkább imádkozz!

Papp Sanyi 2019.08.16. 09:00:33

@Eugene Horse: Jajjj, de imádom a mai napig. Sajnos a film nincs azon a szinten, mint az album!

CCnick 2019.08.16. 09:00:52

Nem értem a Gattaca miért nem a sci-fi ben van. A terminatorral meg 5. elemmel szemben a G konkrét sci-fi nem valami akciofilm sci-fi elemekkel.

CCnick 2019.08.16. 09:07:14

Egyébként meg a 90es évekből lehetetlen top3as listákat csinálni. Megosztott 1. helyből is van 3nál több minden kategóriában.

Béres Zsolt Péter 2019.08.16. 09:09:32

@Keenan: Bocsáss meg, ha meg foglak bántani, de amikor megnéztem a 8mm c. filmet és a Cage telefonban kéri meg a mamát, had ölhesse már meg a gonoszt, akkor könnyesre röhögtük magunkat. siralmasan szánalmas egy színész. Ha mégis csak egy szóval kellene jellemeznem : HITELTELEN

ingerküszöböm 2019.08.16. 09:23:29

@CCnick: ez a kommentek tükrében egyértelműen így van.

2019.08.16. 09:30:47

@Papp Sanyi: elvileg készül a remake Jamie Foxx-szal, aki nagy rajongója a karakternek, de tavasz óta nincs hír a dologról, félek, hogy besült, pedig McFarlane rendezte volna, és kifejezetten 18+osnak szánta.

taffer 2019.08.16. 09:34:22

@ingerküszöböm: Én is vártam a háborús kategóriát, meglep ez az érvelés. Nem minden háborús film Ryan közlegény-féle ocsmány propaganda bicsaknyitogatóan agyhalott sztorival.

Ha 90-es évek, a Sztálingrád a No 1. Duplán érdekes, mert nemcsak kíméletlenül lerombol minden illúziót bármiféle "nemességről" a háborút illetően, hanem mert német szemszögből készült, azon a keleti fronton, ahol több ember hullott el értelmetlenül, mint az összes "dicsőséges" amerikai hadszintéren együttvéve.

A kategória csúcsa amúgy szerintem az 1987-es Acéllövedék, leplezetlenül mutatja be, milyen módszerekkel csinálnak gondolkodó emberekből agyatlan gyilkosokat. Brutalitása ellenére azt mondanám, a mondanivalója kifejezetten pacifista, és máig csodálkozom, hogy elkészülhetett egy ilyen film Amerikában Amerikáról. Úgy tűnik, Stanley Kubrick megtehette. Kötelező darab.

Lazán kapcsolódva említeném Milos Forman Hair c. musicaljét (számomra az egyetlen nézhető darab ebben a kategóriában), ami - sokak felháborodására - happy end mentes drámát csinált az eredeti Broadway darabból, vagy a Fegyverneppert, ami nem kifejezetten háborús film, leginkább Amerika fegyverlobbijának kritikája egy szatirikus, mégis ütős köntösben.

sikonda 2019.08.16. 11:05:16

Tényleg hiányzik a Bárányok hallgatnak, a Ponyvaregény, A harcosok klubja. Vígjátékok között pedig semmivel sem bugyutább a Jöttünk, láttunk, visszamennénk a felsoroltak mellett.

mantis screamer 2019.08.16. 11:29:24

Összeomlás és A holló az egész filmtörténelem legjobbjai között. Gondolom csak elfeledkezett róluk a szerző, amúgy betette volna :))).

ixub 2019.08.16. 11:53:37

Nálam az egész 90-s évek a film aranykora. Már nem übergagyi még nem csak ismétlésekből élő, eredeti ötletekben dúskáló időszak. Csak fele annyi hasonló film készülne ma, mint akkoriban, már jobb lenne.

Tony Almeida 2019.08.16. 12:17:50

A címről azonnal a Ponyvaregény ugrott be.

DarrellEReviS24 2019.08.16. 12:21:26

A bàrànyok hallgatnak hiànya azèrt elèg fàjdalmas..meg egy hàborus film kategòria is elfèrt volna.

Tony Almeida 2019.08.16. 12:31:14

A címről azonnal a Ponyvaregény ugrott be.

csakférfi 2019.08.16. 12:39:11

@Urancityhero:
Köszi az egyetértést.
Életszagú.
Melyik a jobb?
Az x.-edik házasságát tönkreverő , magányos gyengédségre képtelen,gyilkosságai miatt rémálmokkal küszködö ”törvényőr”?
Vagy a barátaiban megbízó gyengéd,mindenre és mindenkire figyelő "becsületes" gyilkos?
:)

ingerküszöböm 2019.08.16. 13:00:40

@Tony Almeida: @sikonda: @DarrellEReviS24: teljesen igazatok van, mind nagyszerű filmek. De manapság már ha nem adnak semmi érdekeset, már nem nézném meg újból ezeket... Vagy túl sokat láttam őket, vagy már nem tudnak akkora élményt adni. Mea culpa.

Chuck Νorris 2019.08.16. 13:05:04

Rettenthetetlen? Leon a Profi?
én ezeket tuti besuvasztanám a saját listámra, a forrest gump meg nálam no.1 dráma, magasan.
bekerülne a halálsoron és a hatodik érzék öket már emlitették, elöször nézve mindkettönél felejthetetlen a film végfi csavar. ugyanez igaz a Remény rabjaira, bár az nincsa kedvenc moviem közt.

csakférfi 2019.08.16. 13:07:00

@ingerküszöböm:
Gyerekeimnek szoktam volt mondani ( 18és 20 évesen film és sorozatfüggők)
.....már megint meg kell menteni a világot valami gonosz erötől? Katasztròfától? Önmagunktól?.......de unalmas!!
:) :)

AtreidesHU 2019.08.16. 13:24:35

Sok jó filmet felsorolt a szerző és a kommentelők is, de nekem a vígjáték kategóriában felsorolt filmek a tipikus gusztustalan/kínos amerikai humor kategóriába tartoznak. Csodálom, hogy még senki sem említette a 90-es évek és minden idők SZERINTEM (is) legjobb vígjátékát az 1993-as Idétlen időkig (Grounshog Day) c. filmet. Ami az általam mérvadónak tartott imdb filmadatbázisban több szavazattal előkelőbb helyen szerepel mint a fent említettek.
Nem állítom, hogy mind top3as lenne, de számomra ezek a filmek mind szórakoztatóbbak a katekóriában:
Truman Show
Nekem 8
Hat nap hét éjszaka ("az orvosom írta fel szorult helyzetekre és szerintem ez az")

Néhány további ajánlás:
Sci-fi:
Dark City
A gömb
Kocka
13. emelet

Romatikus:
Szenvedélyek viharában

Akció/kaland:
Halálos fegyver sorozat
Twister
Az utolsó mohikán
Peacemaker
Bérgyilkosok

Krimi/gengszterfilm:
Nagymenők

agarik 2019.08.16. 14:51:34

Nézzük a listát:
- Mátrix: elavult látványfilm behalt franchise-al
- Terminátor 2: látványában elavult, azon túl nem eleget nyújtó film egy közrüöhely tárgyává vált franchise-ban
- RAKFP: már akkor is szar volt amikor kijött
- Trainspotting: na ez se nagy szám
- Gattaca: se nem humor, se nem noir. Disztopikus scifi.
- Titanic: na neee...
- Hetedik: lóhúgy
- Twin Peaks: még több lóhúgy
- Schindler Listája: hát persze hogy muszály volt zsidózni ezzel a holokauszttagadó filmmel!
- az ANIMÁCIÓS (egyetlen rajolt film sincs a listán) kategóriába jó nagy középszerű fosokat soikerült szuszakolnia a bloggernek... Mi lett volna ha helyettük Fantázia 2000, South Park NHV, Anastasia?
- zenének miért nincs itt a Spawn?

degeco 2019.08.16. 15:35:14

Jackie Brown, Romeo must die, Home alone, Pulp fiction

szinhazfüggő 2019.08.16. 15:40:23

döbbenet. de nagyon rendben van ez a cikk/toplista.
természetesen ide lehet még irni vagy 10-20 filmet, de ez a válogatás nálam telitalálat...

sjbee 2019.08.16. 16:15:11

A Gattaca kőkemény scifi, nem pedig noir.

Robur 2019.08.16. 18:19:56

Nem teljesen értek egyet a fenti listával, de tény, hogy a 90-es években adtak utoljára jó filmeket a moziban.

tarkabirka 2019.08.16. 19:37:58

Kissé meglepő lista, de tetszik, mert érződik rajta, hogy tényleg személyes. És volt egy, ami nekem valahogy teljesen kimaradt: a Holtpont. Pótlom is gyorsan :)

quercus 2019.08.16. 20:24:17

Vadászat a Vörös Októberre. Nagy kedvencem.

Dan da Man 2019.08.16. 20:52:02

@agarik: És befutott az ügyeletes fikagép.

Mesélj már, milyen érzés egy kétlábon járó modoros klisének lenni?

És egy 1-10-es skálán mennyire elégít ki az arcoskodás?

Ha szépen kérlek, elárulod a korodat, és a foglalkozásodat? Mélyebbre nem ásnék, de a helyedben azért elgondolkodnék az életeden...

2019.08.18. 21:13:03

@agarik: gondoltam, hogy írom, hogy hülye vagy, de a végén a Spawn miatt nagy pacsi :)
süti beállítások módosítása