Jó filmek, zenék, bármi...

Ingerküszöböm

Ingerküszöböm

A néhai Guns 'N' Roses

akik kimaxolták a rockzenét

2015. július 13. - ingerküszöböm

Valahogy nyáron mindig kicsit több időt tudok szentelni a zenének, és mivel nem igazán vagyok elragadtatva a mostani felhozataltól, ezért mindig gyerekkorom kedvenceinél kötök ki. Nem mondom, van ma is pár jó szám, tulajdonképpen akármilyen műfajban, de kimagasló előadókat, igazán szerethető előadókat nem tudok mondani. Pláne nem olyat, akiért a klasszikus módon rajongani lehetne. Hát így került elő a Youtube szörfölése közben a Guns ’N’ Roses. Egy igazi rock zenekar, sőt, szerintem kijelenthetjük, hogy A rock zenekar.

gnr.jpgAz eredeti felállás: Izzy Stradlin, Axl Rose, Duff McKagan, Slash és Steven Adler

A zenekar történetét hadd ne kopizzam be a netről, akit érdekel, úgy is tudja, akit nem, azt meg nem untatom. Inkább pár személyes emlékkel összekapcsolva hadd írjak a bandáról. Az első dolog, amit láttam, hallottam, az talán a Paradise City volt, amit nagy Madonna-rajongóként, még teljesen rock-idegenként kicsit távolságtartással fogadtam, de aztán valahogy kezdtek a fülembe mászni a nagy slágerek. A Sweet Child O’ Mine klasszikus témája, a Welcome to the Jungle őrültsége, és persze a Paradise City eposzisága.


Paradise City

Aztán a következő lépcső az volt, hogy a legjobb barátomnak megvolt az Appetite for Destruction album másolt kazettán, valami egyénileg készített borítóval, amit szinte minden reggel betettünk a magnóba a szokásos iskola előtti teázás alatt. Igen, hihetetlen, hogy reggel a suli előtt még nem a Facebook-ot toltuk és kockultunk, hanem Gunst (és persze mást) hallgatva egy tea mellett hangolódtunk az általános iskola hatodik-hetedik osztályának megpróbáltatásaira. Manapság szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy lennének olyan albumok, amik ennyire tökéletesek lennének, hogy egyszerűen minden szám jó rajta. Bár emlékszem, ezen a kazettán két dal nem volt rajta (nem fért rá?), az Out ta Get Me és az Anything Goes, ezekkel valamiért csak évekkel később találkoztam.


Rocket Queen

A Patience-t már a tipikus „meg kell tanulnom gitározni” korszakomban hallottam, ami így egyfajta himnusszá avanzsált. A csúcslökést pedig mi más hozhatta volna meg, mint az, amikor 1991-ben a moziba került a Terminator 2, és annak betétdala, a You Could Be Mine. Mondjuk ez a dal szerintem a lehető legtávolabb állt akkor a GNR stílusától, mégis egy olyan dal, ami abban a TOP5-ben van, amit életemben a legtöbbször hallgattam meg. Jött az első metálos póló megvásárlása, egy pisztolyos logós pulcsi, aztán a koponyás logós, a keresztes, a Use Your Illusion II borítós, imádtam őket, és hetente jártam a helyi pólós boltba, hogy jött-e valami érdekes darab.

A Use Your Illusiont persze mindennél fontosabb volt megszereznem, és amikor 1991. december 6-án apám mikuláscsomagjából kihullott a két műsoros kazi (műsoros… J mekkora hülyeség), akkor azzal apám a legkedvesebb dolgot tette velem valaha is. Benne a kis dalszöveges kihajtható füzettel… Ááá, na az volt az az érzés, amit szerintem az elmúlt húsz évben semmilyen zenekar nem tudott kiváltani. Ment a fordítgatás, a gitáron próbálkozás, nyivákolás. Két albumnyi tömör rock, szinte hibátlanul! Nem mondom, tudnék mondani 4-5 gyengébb dalt az albumokról, de alapjában véve kiváló albumok. A videoklipek is állatok voltak: a Don’t Cry a Mustanggal, a November Rain Slash-hel a templom előtt, a Live and Let Die a koncertfelvétellel, és persze az Estranged, amiről később írok. Aztán persze voltak olyan dalok, amik nem kaptak klipet, de mégis nagyok voltak. Pl. a Get in the Ring-ből tanultam meg az első angol káromkodásokat, a Coma letargiája ámulatba ejtő, a Dead Horse-t játszani szerettem, a Locomotive zenei témája egy adrenalin bomba, a Breakdown pedig szintén egy pörgős himnusz számomra.


Coma

És akkor jött a nagy hír, hogy a GNR 1992. május 22-én fellép Budapesten. Hoppá! Azelőtt még házibuliban sem voltam, nem hogy rock koncerten, de hát ez nem okozott bajt. Az már inkább igen, hogy anyám nem akart elengedni. Nyolcadikos voltam, és nagyon szeretett, féltett, stb. Pedig már a jegyek is megvoltak, az 1400 Forintot üvegek visszahordásából sikerült fedezni. Ott figyeltek a gyönyörű, zöld jegyek az albumborítókkal, de nem mehettem el!!! Aztán az utolsó pillanatban mégis beleegyezett a főnök, így elmentünk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy végigtomboltam a koncertet, inkább csak ámultam-bámultam, hogy ez egy csoda, amit látok. Az, hogy előtte láthattam a Soundgardent, akiktől addig csak a Rusty Cage-et ismertem és szerettem, valamint a Faith No More-t, ami a másik örök kedvenc zenekarom, csak hab volt a tortán. Kíváncsi vagyok, hányan fognak velem nosztalgiázni a koncertről a kommentekben, több, mint 60.000-an voltunk, talán akad valaki. Azt már csak a TV-ből láttuk, hogy a koncert később a Metallicával kiegészülve is folytatódott, de azt sajnos mi így, ebben a formában nem tapasztalhattuk meg.


Nighttrain

Az eléggé nyilvánvaló volt, hogy a zenekar elérte a csúcsot, és a szokásos betegségek, amik a hírnévvel, szórakoztatóiparral járnak, azok elérik a zenekart. Egy kicsit háttérbe is szorult a banda, nagy volt a csönd, sajnos túl nagy. Már középiskolás voltam, amikor a Spaghetti Incident kijött. Poénnak jó volt az album, sok dalt lehetett szeretni rajta, de eléggé baljós előjel volt, hogy az a zenekar, amelyik három olyan albumot tett le az asztalra korábban, amik a rock zene alappillérei lettek, most egy feldolgozásalbumot tudott csak összehozni.

Ami pedig ezután jött, az már számomra nem a GNR. Axl ámokfutása, a tagok távozása, az új zenekar, a szólóalbumok, az új GNR album már szerintem sokunknak egy másik történet. Soha nem fogjuk megtudni valószínűleg, hogy mi lett volna, ha… De lehet, hogy jobb, ha beletörődünk, hogy ez így volt jó. Kb. hat év jelentette a zenekar számára azt, amit azóta sem tud senki sem megközelíteni, sajnos még ők maguk sem. Lehet, hogy tényleg a csúcson kellett abbahagyni. Szomorú véletlen (?), hogy egy nyamvadt, használható közös képet nem találtam a Use Your Illusion turné közben a zenekarról (Axl, Slash, Gilby, Duff, Matt, Dizzy) a neten 5 perc keresés alatt, amennyi idő alatt szerintem egy atombomba szerelési útmutatóját is meg lehet találni manapság.

A végén egy kis „aktualitás”. Nem igazán szokott érdekelni a tagok családi élete, sőt, még a dalok szövege sem, de most, harminchét évesen megnéztem ezt a kis majdnem három órás szösszenetet, és kicsit sikerült elérzékenyülnöm az Estranged résznél. Különben ez az a dal, amit a legtöbbet hallgattam meg a hőskorszak óta. Talán a Breakdown követi, a régiektől pedig a Night.


A trilógia a színfalak mögött

 Egy kis mottó a végére, ami tükrözi a zenekart:

Funny how everything was Roses
When we held on to the Guns 
(Breakdown)

És ha még ez sem volt elég, akkor egy kis dokumentumfilm.

A bejegyzés trackback címe:

https://stimulidoorstep.blog.hu/api/trackback/id/tr377622806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xclusiv 2015.07.14. 00:08:12

Hát igen. A Guns, az Estranged (máig kedvencem, pár napja hallgattam utoljára), és stb. Sok szép emlék, jó dal. Köszönöm, hogy eszembe juttattad (el is kezdem mindjárt hallgatni, na jó, már hallgatom..,)

Apró érdekesség. Van egy BBC műsor, 7 ages of rock a címe. Régen ment késő éjjel a Spektrumon, Vártam, hogy a Guns-ról mi lesz benne, de letudták egy mondattal. Pontosabban egy féllel: "A stadionrock jelentős zenekara volt még a Bon Jovi és a Guns N' Roses is"...
Pfff,,,,
Ettől sokkot kaptam kicsit :)

Killary Fucking Clingon 2015.07.14. 03:03:57

funy.. you've missed the Y from the "motto"
and to be honest with you..there is one bigger, meaner, louder and more Rock N' Roll band..called MÖTLEY CRÜE

Swinn 2015.07.14. 08:30:58

Köszi a cikket, bennem is sok szép emléket ébresztett fel. 40 éves vagyok, a Guns' lemezek pedig majdnem napi használatban vannak. A UYI albumok hibátlanok számomra. :) Amúgy meg kicsit én is sajnálom, hogy vége, de sajna vége annak a korszaknak is, amit ezek az eposzi bandák uraltak. Kár. A maiak kutyaütők.

karikaV43 2015.07.14. 08:43:36

A Guns nekem is az egyik kedvencem volt,a koncerten persze ott voltam.A Metallica részre nem emlékszem,pedig az elején voltam a dühöngőnek,kb. 5-ik sor.Nekem a Night Train az egyik kedvencem,persze az egész zene jó a USI albumokkal bezárólag,ami utána jött számomra zeneileg életem csalódása,de ez van.A mai zenekarok,csak másolni tudnak amiben az A7X viszi a primet igazi ctrl+c ctrl+v zenekar és mégis ők tudnak befutni,mert a régi Helloween,Guns,Metallica alapokat nyúlják egy egész jó énekessel,de semmi új,csak keverik a régi dalokat.

2015.07.14. 09:38:40

Köszi a cikket. Egyidősek vagyunk (92-ben voltam én is 8-ikos), felidézted azt a korszakot. GNR póló, térdnél levágott farmer, derékra kötött kockás (favágó) ing, tornacipő. :)
Sajnos én nem jutottam el a koncertre, de aki ott lehetett, annak nagy élmény volt.
Ja és az Estranged a kedvenc nálam is. Meg a Don't Damn Me.

A Spagetti Incident megvan, de jó, ha egyszer, max. kétszer hallgattam meg eddig. Most viszont elindítom a UYI I-II-t. :)

ingerküszöböm 2015.07.14. 10:09:13

@Shabby Bear: Sorry man, you're right. Never trust the damn lyrics sites on the net! However, Mötley Crüe is another league :)

ingerküszöböm 2015.07.14. 10:09:54

Örülök, hogy másokban is sikerült kellemes emlékeket idézni, mindenkinek jó nosztalgiázást és zenehallgatást!

prim 2015.07.14. 11:14:14

Nekem 800 forintos jegyem volt hátra fentre... Viszont amikor elkezdődött a soundgarden, a kerítésen átmászva és berohanva sikerült egészen a színpad közelébe férkőznöm. Így viszont elvesztettem a Gizit, akinél aludtam volna a koncert után. A végén a fekete lyukban kötöttem ki valahogy, a keletitől az már nem volt messze. Hajnalban már volt vonat haza. Szerencsém volt hogy nem hívtak be katonának, jó pár osztálytársam és haverom, megszívta, mert nem kaptak hétvégére eltávot...Valahogy érezhető volt hogy ez csak egyszeri dolog lesz ez a koncert.

mojoking77 2015.07.14. 11:29:59

@johnny77: Ohh, azt hogy csinaltad ?
En '92'-ben mar kozepiskola masodikat csinaltam... :)))))

Szmomra ok indig is inkabb a hisztirol szoltak, foleg eloben. Most mar valoszinusitheto, hogy mar akkor is Axl volt az idegbeteg, de a tobbiek elkuldhettek volna mar a legelejen az anyja picsajaba, az egy oras varakoztatassal, meg a tobbi hisztivel.
A kozos Metallica/GnR turne meg nem veletlenul volt a borzalom. Nem veletlenul fejezodott be igy
ultimateclassicrock.com/guns-n-roses-1992-montreal-riot/

Swinn 2015.07.14. 11:56:12

@mojoking77: Én is! :D

Amúgy ki nem szarja le a hisztis Axl-t, ha egyszer jó volt a zene?! :)

GERI87 2015.07.14. 12:45:44

Az első albumuk jó volt, majd 4 évig semmi....a 91-es már felejtős...hát ettől nálam nem lesznek "A" rockzenekar...főleg hogy már a rock/metál stadion korszak végén durrantak be, amikor sok újat már nem mutathattak.
Túlhájpoltak, de mindegy.

a Paradise City meg a Sweet Child O’ Mine, November Rain tingli-tanglisága sem sokat javít nálam.

MEDVE1978 2015.07.14. 12:58:17

Óriási zenekar volt. A koncertre sajnos én sem jutottam el. Most a Volt-on láttam Slasht, aki még mindig zseni. Valószínűleg így kellett, hogy legyen a Guns n Roses-al, mert az önpusztításukat csak a kreativitásuk múlta felül. Ha valaki veszi a fáradtságot és ténylegesen utánanéz a csapat mindegyik tagja drogozott kb. 1986-ig (Adler, Slash, Stradlin, Rose, McKagan). Elsőnek - meglepően fog hangzani - Rose szállt ki és vált tisztává már az Appetite korszakban. A következő viszont Izzy Stradlin volt, aki 1991-ben, tehát a USE korszak közepén ment elvonóra, illetve haza Indiana-ba. Őt helyettesítették Gilby Clarke-al. Adler viszont annyira tele volt droggal, hogy a USE előtt kirúgták és lecserélték Matt Sorumra. Már itt megbomlott a nagy felállás, utána Izzyvel már főleg. Slash, Sorum és McKagen is masszív heroinisták és alkoholisták voltak, már akkor is, amikor kiléptek a Gunsból. Nekik ez az ezredfordulóig, illetve röviddel az utánig folytatódott, amikor mind leszoktak, legkésőbb asszem Slash. Duff járt a legrosszabbul, mert a piálás miatt 97-ben perforált a hasnyálmirigye és közölték vele, hogy leszokik, vagy pár héten belül meghal.

A szakadás oka, ha jól emlékszem az volt, hogy Axl Rose rákapott az elektronikus, industrial hatású zenére (NIN) és egy olyan albumot akart csinálni, míg Slash-Sorum-McKagen a régi rock and roll, hard rock irányvonalat csinálta volna. Axl persze már akkor is úgy érezte, hogy gyakorlatilag ő a GNR, ezért kirúgta őket (kivéve talán Duff-ot, aki egészségügyi okok miatt ment el). A régi GNR tagok aztán a Velvet Revolverben folytatták az irányvonalat, míg Axl sok évet töltött azzal, hogy újabb és újabb zenészeket szerződtetett, akik persze sokszor még a Sweet Child introba is belebakiztak.

A mostani helyzet az, hogy Duff és Izzy Stradlin már egyszer kétszer játszott együtt az új GNR-el, Adler és Slash viszont annyira rosszban vannak Rose-al, hogy esélytelen, hogy színpadra álljanak (vagy inkább fordítva, Rose van annyira rosszban velük).

Szóval sajnos Rose egoja miatt nem valószínű, hogy lesz valaha GNR classic line up reunion.

mojoking77 2015.07.14. 13:14:30

@Swinn: Eloben azert nagyon sokat tud hozzaadni/elvenni egy koncertelmenybol egy taho frontember. Persze van ahol helyen tudjak kezelni :))
www.youtube.com/watch?v=nxLUUQdqA0I
You know, don't fuck with irihs...

Namely 2015.07.14. 13:44:41

Clichés 'n' Clowns

2015.07.14. 13:46:54

@mojoking77: októberi vagyok, 92-ben a gimi elsőt kezdtem el ősszel.

Kátai Levente Árpád 2015.07.14. 14:07:34

Steven Tyler azt írja a könyvében, hogy Steven Adler annyira szétdrogozta már magát, hogy soha nem fog tudni már színpadra lépni!

ingerküszöböm 2015.07.14. 14:23:22

@ifjú padavan: igaz! mentségemre szolgáljon, hogy semmiképpen sem tenném egy lapra a trilógiával, mint ahogy a Garden of Eden klipjét sem.

sélli_ 2015.07.14. 15:21:07

Oh, GNR. Alap volt tinikent :) (pedig sosem voltam egy rockos csaj) Beleneztem a videoba, kedvet is kaptam hogy meghallgassak par szamot.
Remelem azt a feher Mustangot (7.00-nel) nem tortek romma :) :)

glammi76 2015.07.14. 18:58:33

Teny hogy a gnr debutalbuma a rocktortenet legsikeresebb indulasa volt.az is teny hogy az illusion 1-2 albumok is a zsenialitas remekmuvei.am en megis azt mondom ennek az idoszaknak a kiralya a Motley Crue volt.

JanDítě 2015.07.14. 20:31:20

@ifjú padavan: az egyik legnagyobb gnr zene

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.07.14. 22:59:38

szerintem egy csöppet túlértékelt zenekar, minden érdemük mellett
süti beállítások módosítása